​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De Verenigde Staten klagen Apple aan omdat het meent dat het misbruik maakt van zijn macht in de smartphonewereld. Of het geïnspireerd is door de vele klachten en onderzoeken van de EU rondom monopolies is onbekend. Wel heeft Apple het maar druk met al die regelgeving, rechtszaken en boetes.

Het Amerikaanse bedrijf Apple wordt in zijn thuisland aangeklaagd in een antitrust-rechtszaak. Het gaat daarbij om de manier waarop Apple de iPhone zodanig dichttimmert dat het te machtig wordt. Zo zou Apple de prijzen opdrijven voor zowel de consument als de ontwikkelaar en zorgen dat mensen erg afhankelijk worden van hun iPhone. Soms zorgt Apple ervoor dat ontwikkelaars bepaalde delen van de telefoon niet kunnen bereiken, om zo concurrentie tegen te houden en het bij zichzelf te houden.

Whack-a-Mole

De staat zegt: “Apple gebruikt zijn monopolie-macht om meer geld van consumenten, ontwikkelaars, content creators, artiesten, uitgeverijen, kleine bedrijven en retailers te krijgen, naast andere zaken.” Dat zijn geen malse woorden, en daar blijft het ook niet bij: “Jarenlang heeft Apple op bedreigingen van de concurrentie gereageerd door een reeks ‘Whac-A-Mole’ contractuele regels en beperkingen op te leggen die Apple in staat hebben gesteld hogere prijzen te vragen van consumenten, ontwikkelaars en ontwerpers hogere vergoedingen op te leggen en concurrerende alternatieven van rivaliserende technologieën te smoren.”

Om het nog wat meer kracht bij te zetten zijn er voorbeelden toegevoegd. Zo zou Apple het super-apps, die meerdere verschillende apps in een zijn, moeilijk maken. Ook worden cloudstreaming-apps geblokkeerd om zo te zorgen dat er geen duurdere hardware nodig is. Maar ook het RCS-verhaal van Google komt voorbij, omdat Apple de kwaliteit van berichten tussen iPhone en Android zou dwarsbomen. Ook blokkeert het derde partijen van het maken van een digitale portemonnee en laat het smartwatches buiten de iPhone aanzienlijk minder functies op iPhones hebben.

image

Delen op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Je wordt doorgestuurd naar het volledige artikel